Att tänka på när du köper nytt mörkersikte

Hobby

Att äga den bästa utrustningen för trivsam jakt är varje jägares stora dröm. Beroende på när du jagar kommer du att behöva olika utrustning och olika tillbehör. De tre viktigaste sakerna för en jägare är dock rätt vapen, ammunition och kikarsikte.

Är det då så att du jagar på natten behöver du något som kallas för mörkersikte. Här talar vi då om något som får dig att se nästan lika bra som på dagen. Till skillnad från värmesikten behöver mörkersikten en mindre ljuskälla att förstärka.

Så fungerar nattsikten jakt

När vi talar om en ljuskälla menar vi inte att det måste vara en kraftig sådan. Faktum är att ett bra mörkersikte kan förstärka ljuset från månen och stjärnorna. Det gör de på så bra sett att du i ditt nattsikte jakt i stort sett ser lika bra som på dagen.

Som du säkert vet, är det ibland kolsvart. Det finns helt enkelt inga ljuskällor att förstärka. För att vara säker och förberedd på en sådan situation kan du välja mörkersikten med IR-ljus. På så sätt skapas förutsättningarna och en ljuskälla som kan förstärkas.

Olika typer av nattsikten

När det gäller valet av ett bra mörkersikte, delar vi in dem i olika generationer. Egentligen har det med att göra vilken teknik som var tillgänglig vid tillverkningstiden.

Här finns Generation 1 och 1+ som är den mest sålda typen av mörkersikten. Dock är det idag något som kanske inte riktigt håller måttet och räcker till för erfarna jägare med höga krav.

Efter det finns Generation 2, 2+ samt 3 som ger mycket bra mörkerseende. Helt enkelt är det den nya standarden som passar perfekt för de flesta jägare nu för tiden.

Sist men inte minst finns Generation 4. Dock är det något som militären använder som standard. De finns till privat bruk, men oftast är priset för mörkersikten på den här nivån alldeles för högt.

Nattsikte jakt – Frågor och svar

Hur väljer jag ett bra mörkersikte?

Med ditt val följer många individuella aspekter. Dock ska du alltid välja ett mörkersikte som klarar av att leverera bra bild i alla lägen och kan hantera de avstånd du har behov av.

Hur vet jag vilka avstånd ett nattsikte klarar?

Här hänger det på vilken generation du väljer. Desto senare generation, ju längre mörkerseende får du.

Är mörkersikten dyra?

Ja, rent generellt sett är de mycket dyrare än vanliga kikarsikten. Dock kan du hitta ett bra nattsikte mellan 8 000 – 15 000 kronor.