Hitta rätt elsparkcykel

Hitta den bästa elsparkcykeln för just dig

Hobby Teknik

Elsparkcyklar kommer i många olika former och modeller med olika namn, utseenden och prestanda. Vilken elsparkcykel som passar dig och dina ändamål bäst kan dock vara svårt att komma fram till.

Behöver du en elscooter som du kan köra långt, en som är bekväm eller en som går bra i terräng? Frågorna är många, och bäst svar får du förmodligen genom att kolla på elsparkcykel test där flera modeller prövas och jämförs. Elsparkcykeln.se har gjort ett sådant test, där de går igenom och jämför tio olika modeller i sitt stora elscooter test.

Du kan läsa testet och hitta vinnaren av årets bästa elsparkcykel här.

Olika typer av användare

Det finns som sagt många olika typer av elsparkcyklar som passar till olika användare. Ska du åka mycket i terräng behöver du en elscooter med kraftiga däck och kraftig motor. Är ditt huvudsyfte å andra sidan att använda den till daglig pendling behöver du istället tänka mer på räckvidd, komfort och vikt.

Din budget styr också vad för elsparkcykel du kan köpa. Har du inte jättemycket pengar att lägga på detta gäller det att hitta den som har bäst elscooter till bäst pris.

Att tänka på när du köper elsparkcykel för pendling

elsparkcykel för pendling

Ska du använda din elsparkcykel främst till pendling behöver du tänka på andra saker än om den ska användas för lek och terrängkörning. Har du till exempel långt till din arbetsplats behöver din elscooter ha ett bra batteri som klarar långa räckvidder. Den måste även vara bekväm att köra, inte kännas ryckig eller stötig och gå bra i olika väder.

Om du däremot inte har speciellt långt att åka är batteriets räckvidd kanske inte lika viktigt, men däremot är det bra om det går snabbt att ladda den. Har du branta backar på vägen gäller det att ha en kraftig motor som klarar att ta dig upp utan att sakta ner eller i värsta fall stanna.

Om du har trappor hemma eller på din arbetsplats som du måste bära upp elsparkcykeln för, eller om du kombinerar kollektivtrafik och elsparkcykel är tyngden väldigt viktig. Väger den för mycket kommer det bli väldigt jobbigt för dig att bära runt på den.

Vi bor ju även i Sverige, och i Sverige tenderar det att regna ibland. Vardagspendlar du kommer du med andra ord definitivt behöva åka i regnväder. Därför är det då viktigt att du har en elsparkcykel som är vattentät och har däck med bra grepp på våta vägar.

Att tänka på när du köper elsparkcykel för terrängkörning och lek

Här gäller andra saker än när du ska pendla. Istället för att fokusera på räckvidd och bekvämlighet vill du här satsa på motorkraft, prestanda och däckens grepp. Ska du köra off-road behöver du däck som klarar detta utan att du tappar greppet. Samtidigt behöver du en kraftig motor som klarar av att ta dig över kullar och sluttningar utan problem.

Det blir såklart även mycket roligare om du känner av accelerationen så fort du trycker på gasen, vilket också gör att du kan navigera bättre runt hinder.

Sammanfattningsvis finns det många saker att ta hänsyn till vid ditt val av elsparkcykel. Läs elsparkcykelns stora test här, där de har jämfört 10 olika modeller för att underlätta för dig i ditt val.