NOVEL1

Tone Schunnesson – en författare att hålla koll på

Blogg

Under andra halvan av 2010-talet har Tone Schunnesson snabbt blivit en av Sveriges mer profilerade författare. Hon är frekvent gäst i diverse tv- och kultursoffor – bland annat författarpanel i programmet Babel. Hon är helt enkelt en kulturpersonlighet av rang som du vill ha koll på!

Snabbfakta om Tone Schunnesson

Född17 januari 1988
YrkeFörfattare
DebutromanTripprapporter
UtbildningBiskops Arnös författarskola

Hur det började för Tone Schunnesson

När man får höra om Tones bakgrund blir man inte förvånad över att hon hamnade i kultursfären. Båda hennes föräldrar är nämligen också verksamma där på olika hörn. Hennes pappa, Torgny Schunnesson är filmare och stor bokkännare – han driver ett antikvariat i Malmö. Det är alltså föga förvånande att även Tone fick ett stort litteraturintresse. 

Hennes mamma, Meta Alm, är också verksam inom kulturbranschen men inom musik. Hon är musiker och producent. Tone har också en syster, Helle Schunnesson. Även hon har sökt sig till skribentskråt och arbetar som skribent och redaktör på svenska Elle.

Tones debutroman Tripprapporter kom 2016. Den blev snabbt kritikerrosad och sålde som smör. Termen tripprapporter kan sägas komma från internetforumet Flashback och den betecknar de texter användare skriver när de rapporterar om en drogupplevelse de haft – alltså en tripp. Boken skildrar en ung kvinnas missbruk, ensamhet och mentala tillstånd.

Senare böcker av Tone Schunnesson

Nästa roman kom 2020 och har titeln Dagarna dagarna dagarna. Den handlar om Bibbs som precis ska fylla 39 år och hennes pojkvän Baby – eller snarare ex eftersom boken inleds med att han gör slut med henne. Ett stort tema i boken är därefter den ständiga jakten på pengar och den ständiga bristen av samma vara. Detta är intressant då Tone själv berättat att det var hennes egna ekonomiska brister som delvis gjorde att hon skrev boken. Nöden kan alltså leda till stor litteratur!

Nästa bok kom år 2022 och skiljer sig i genre från de två första. Titeln lyder Tone Tur o Retur: Tales från Bullshit city och andra ställen. Sedan 2020 har Tone Schunnesson skrivit krönikor för Aftonbladet kultur. Den här boken bygger på 10 av dessa och är alltså en sorts reportagebok som handlar om det svenska valåret 2022. Tone är djupt intresserad av politik men paradoxalt har hon sagt att hon är helt ointresserad av politisk bevakning.

Med det har Tone Schunnesson huvudsakligen fyra verk i sin bibliografi:

  • Härlig är min avgrund – radiopjäs, 2016
  • Tripprapporter – roman, 2016
  • Dagarna, dagarna, dagarna – roman, 2020
  • Tone Tur o Retur: Tales från Bullshit city och andra ställen. – reportagebok, 2022

Tone Schunnesson i tv

Många har nog sett Tone Schunnesson i Sveriges televisions populära litteraturprogram Babel. Hon har dels gästat programmet i och med sina böcker men oftast syns hon i den uppskattade författarpanelen – tillsammans med bland andra Johannes Anyuru, Agneta Pleijel och Theodor Kalifatides. I panelen diskuterar de dels olika böcker, som i en bokcirkel, men också andra aktuella teman relaterade till litteratur – till exempel vad de tycker om magisk realism i böcker.

En annan produktion från Sveriges television som Tone Schunnesson är med i är kulturprogrammet Cyklopernas land. Det är ett sorts veckomagasin som programleds av Christopher Garplind – utöver detta känd som radiopratare och skådespelare. Varje vecka diskuterar han tillsammans med två andra kulturveckan som gått. Programmet besöks även av kulturpersonligheter – exempelvis Sveriges kändaste clown, Manne af Klintberg, det du! – och innehåller även klassiska inslag som ”K-bråk vi minns”. Andra kända återkommande deltagare i programmet är till exempel poeten Elis Monteverde Burrau och satirikern Moa Wallin.

Tone Schunnesson på instagram

För den som vill veta mer om Tone och följa henne närmare rekommenderas starkt att följa hennes konto på instagram, @Tone4ever. På så sätt får man se exakt när och var hon kommer ut med en ny text – oavsett om det är en krönika, bok eller något annat. Hon lägger också upp bilder på sin mammas söta hund som hon ofta och gärna vaktar.