Art Gallery

Tom Tits – perfekt för att väcka barnens intresse för fysik och matematik 

Blogg

Tom Tits Experiment, eller Tom Tits Experience som det också kallas, är ett vetenskapligt museum i Södertälje. Det är ett center för alla åldrar. Idén bakom museet är att väcka nyfikenhet för de lite svårare ämnena genom roliga och lekfulla experiment. 

Snabbfakta om Tom Tits 

Museets grundidé Interaktiva och lekfulla naturvetenskapliga experiment 
UpphovIngår i Telgekoncernen som ägs av Södertälje kommun
PlatsStorgatan Södertälje
Betyg på tripadvisor4.5 av 5 

Utställningen blev så populär att den genast blev permanent 

Tom Tits Experiment i Södertälje är en populär turistattraktion som många reser långväga för att besöka. Det började som en tillfällig utställning på konsthallen i Södertälje 1985. Utställningen blev så populär att den blev permanent, och har sedan dess utvecklats till ett eget vetenskapscentrum.  

Tom Tit – namnet är lånat från franskan 

Vetenskapsmuseets namn kommer från en fransk fiktiv karaktär, Tom Tit, som beskrev vetenskapliga experiment i fransk litteratur på 1800-talet, främst illustrerad av Arthur Good. 

Nyfikenhet har ingen ålder

Syftet med centrat är att få barn att bli intresserade av vetenskap genom lek, men museet riktar sig till alla åldrar – även vuxna. En av grundarna av Tom Tits Experiment menade att nyfikenhet har ingen ålder. Det finns till och med ett babySTEM-projekt på Tom Tits dit föräldrar kan komma med sina bebisar i åldern 0-2 år och få inspiration till hur de själva kan utforska naturvetenskap hemma. Det liknar konceptet för öppen förskola, men i en naturvetenskaplig anda.

Experiment på fyra våningsplan

Tom Tits är uppbyggt på fyra plan och en experimentpark utomhus. Experimenten kan undersökas och testas i vilken ordning som helst och inga förkunskaper krävs. Det hela är pedagogiskt utformat för att man ska få ut så mycket nöje som möjligt. 

Testa så mycket du vill

Det finns 450 olika aktiviteter och experiment utformade för att lära sig något inom många vetenskapsområden. Fysik, teknik, kemi och matematik är de områden som dominerar, men det finns även experiment som syftar till att undersöka biologi och människokroppen. Exempel på experiment är såpbubblor, kulbana, labyrinter, vattenexperiment, illusioner, robotar och fritt fall. Det är inte direkt en utställning där barnen får höra ”se, men inte röra”, utan tvärtom: här får de testa så mycket de vill. 

En magisk såpbubbelshow

Det är fantastiskt för barnen att få se gigantiska såpbubblor som svävar fram ovanför deras huvuden. I Tom Tits såpbubbelshow får barnen lära sig varför bubblor är sfäriska och se var gränsen går för hur stora såpbubblorna kan bli. De är dessutom väldigt vackert upplysta. Tänk på att det ibland kan vara svårt att få plats på föreställningen under högsäsong. 

Accelerationsbanan – ett enkelt experiment som öppnar upp för insikter

En annan favorit man inte får missa är accelerationsbanan. Det är ett experiment som liknar det Galileo Galilei satte upp redan i slutet av 1500-talet för att utröna fysikens mekaniska lagar och naturkrafter. 

Experimentet baseras på rullande kulor i en lutande anordning, där kulorna får högre och högre hastighet. I våra öron låter det som ett simpelt experiment, men det är enkelheten i det som är så vacker! Enkla experiment ledde till avancerade kunskaper i matematik och fysik. Under vetenskapsrevolutionen innebar resultat från fysikaliska experiment ett helt nytt sätt att tänka. 

Ett klurigt tillägg som Tom Tits Experiment gjort för att göra accelerationsfenomenet tydligare, är att besökarna får sätta upp klockor som klingar när de rullande kulorna passerar. För att få samma tid mellan klockornas klingande måste man öka klockornas avstånd ju längre ner på den sluttande rullbanan kulan kommer. 

Praktisk information till dig som ska besöka Tom Tits

Öppettider 

Tom Tits har generösa öppettider. De håller öppet klockan 10.00-17.00 alla dagar i veckan, med undantag för de allra största högtidsdagarna.

Inträde

Inträdet betalar du i deras entré eller förköper online med 10 kr rabatt. Priserna är följande:

  • Vuxen: 205 kr
  • Barn 0-2 år: fri entré
  • Barn 3-15 år: 165 kr
  • Student och pensionär: 185 kr
  • Människor på flykt: fri entré

Mat

Det finns ett café och en restaurang på området. Där finns även möjlighet att låna mikro för t.ex. uppvärmning av barnmat.

Adress

Om du tar bilen till Tom Tits finns det parkering i anslutning till museet. Du slår in följande adress i din GPS: 

Tom Tits Experiment

Storgatan 33 

151 36 Södertälje

Det är också väldigt enkelt att ta sig dit med lokaltrafik, men det tar en liten stund att gå från pendeltåget. Med bussen kommer du ända fram.