Vi känner kanske igen honom som reportern som står på ett tak i Kabul när bomber släpps på himlen intill. Samir Abu Eid började som utrikeskorrespondent i Mellanöstern 2010. Arabiska våren, och de vågor av protester som den innefattade, var bland det första som hände. En drömstart för honom om man får lov att kalla det så. Vi frågar oss dock om detta är ett drömyrke för vem som helst.
Snabba fakta om Samir Abu Eid
Ålder | 49 (född 1973) |
Yrke | Utrikeskorrespondent |
Arbetsgivare | SVT (2004-2015), TV4 (2015-2018) och SVT igen (2018-) |
Civilstatus | Gift |
Samir Abu Eid – uppväxt och studier
Samir Abu Eid växte upp i Södertälje med sina föräldrar Hussein Suleiman Mah’d och Yvonne Elisabet Abu Eid. Hans mamma är svensk och hans pappa är palestinier. Kombinationen av ursprung för att bli en svensk utrikesreporter i Mellanöstern kan tyckas perfekt.
Både utseende, namn och språkkunskaper lär ha varit till fördel för hans journalistik i alla arabisktalande länder han rapporterat från. Arabiskan lär han dels ha fått gratis genom sin pappa och den sidan av släkten men han studerade också språket ytterligare efter gymnasiet.
Samir Abu Eid har berättat hur ekonomi till en början lockade honom men då han inte kunde se sig jobba med det släppte han den idén. Under sina ytterligare studier i svenska, statskunskap och litteraturvetenskap började han sedan jobba extra som frilansjournalist. Han har sagt att sättet som journalisters liv skildras i böcker inspirerade honom.
Samir Abu Eid – familjen och livet som utrikeskorre
Samir Abu Eids stora passion för yrket framgår i intervjuer med honom. Att bo på platser som underlättar i jobbet är säkert ingen uppoffring. Tillsammans med frun Hanan Abu Eid och deras barn har han bland annat bott i Turkiet och Jordanien. Förhoppningsvis insåg Hanan redan som flickvän till Samir vad för sorts liv hon hade att vänta.
För visst lär hon vara orolig ibland. Samir har själv berättat om rädslan och hur han till och med trott att det varit över för honom några gånger. Det går nog inte att föreställa sig hur det är att vistas som journalist i krigshärjade länder. När konflikter bryter ut och människor flyr är Samir en av dem som istället reser dit.
Några få av alla de länder som Abu Eid har rapporterat från är:
- Afghanistan
- Syrien
- Egypten
- Israel
- Ukraina
Samir Abu Eid – har han det perfekta yrket?
Abu Eid har själv kallat det för ett drömyrke. Trots farorna tycks han brinna för det han gör. Många skulle nog också hålla med om att hans yrke är viktigt. Får han bra betalt då, kan man fråga sig.
Det är oklart vad just Samir tjänar på sitt jobb. Vi vet inte heller om lönen ligger bakom att han lämnade TV4 efter bara tre år. Men med en sådan unik tjänst är sannolikheten stor att han tjänar högre än snittet. Enligt Yrkeskollen så gäller snittet 40 800 kr för kvinnliga journalister och 41 300 kr för manliga.
Vem blir journalist då? Det finns faktiskt inte några direkt formella krav eller licenser i Sverige för att man ska få kalla sig journalist. Så kan i princip vem som helst bli det? Nja, det räcker nog inte med att studera hobbyjournalistik på Flashback, även om många aktiva medlemmar där tycks anse sig överkvalificerade.
Första steget till att bli journalist på SVT eller TV4
Teoretiskt sett behövs alltså inget speciellt betyg men man behöver nog kunna en hel del för att överhuvudtaget bli tilltänkt för en tjänst eller lyckas som frilansare. För att inte tala om vad som krävs för att bli en bra utrikesreporter. Speciellt om man siktar på SVT och TV4 eller liknande får man nog ha både en eller flera examen för att få anställning.
Så säkraste vägen är nog studier. För att bli en bra utrikesreporter får man nog börja med att bli en bra journalist. Det finns möjlighet redan på gymnasial nivå att välja en inriktning mot till exempel media och kommunikation. För eftergymnasiala studier finns både yrkesutbildningar och högskoleutbildningar. Några av de sistnämnda är:
- Magisterprogrammet i undersökande journalistik, vid Göteborgs universitet
- Kommunikatörsprogrammet, vid Södertörns högskola
- Journalistik och medieproduktion, vid Linnéuniversitetet
- Journalistprogrammet, vid Mittuniversitetet
- Journalistprogrammet vid Umeå universitet