tobacco2

Lyft Ice Cool – är det fräscht att snusa nu?

Blogg

Länge ansågs att snusa vara något bara grabbar gjorde. Innan påsar var det en brun sörja under läppen på var och varannan bonde. Idag kan man utan oro för missfärgade tänder eller rökförbud få sig en kick. I kombination med en frisk smak, kan det till och med vara fräscht att snusa nu?

Snabbfakta om Lyft Ice Cool

ProducentBAT/Winnington
Nytt namnLyft har bytt namn till Velo under 2022
SmakMint
Nikotinhalt14 mg/gram
Färg och formVit, Slim
Storlek på påsar0,7 gram

Från indianer som snortar tobak till Strong Mint Slim All White

Snuset har en intressant historia enligt Swedish Match. Européerna kom i kontakt med dess föregångare rapé i och med Columbus upptäckt av Amerika. 

Rapé är tobak i pulverform som ursprungsbefolkningar där använde genom att dra in det i näsan. Än idag används tobak på detta sätt i ceremoniellt och renande syfte. 

Snusets väg till och framfart i Sverige:

 • Conquistadorerna tog med sig tobaksplantan från Amerika till Europa på 1500-talet.
 • Tobaksplantan odlades för sina läkande egenskaper, och kungahusen och deras hov i södra Europa fick upp ögonen för det.
 • På 1700-talet började tobak odlas i Sverige.
 • På 1800-talet började snuset användas under läppen. Det blev också mer förknippat med bönder.
 • År 1919 såldes 7 000 ton snus, cirka 1,2 kg per person, i Sverige.
 • Rökning blev därefter mer populärt och tog över tobaksmarknaden under många år. 
 • Sedan 1970-talet har snuset varit på uppgång i Sverige. 

Lyft Ice Cool hör till kategorin nikotinsnuset

Från mald tobak under läppen till vita slim-påsar – idag finns alla möjliga former av det vi fortfarande kallar snus. Folkhälsomyndigheten har för sin statistik delat upp snusanvändning i två kategorier: tobakssnus och nikotinsnus. Användandet av tobakssnus är fortfarande störst bland män, och nikotinsnus har flest kvinnliga användare. 

Mint, lakrits och blåbär, vilka fler smaker på snus finns idag?

Snus har alltså gått från att vara en brun, stor klump under bonneläppen till en liten vit påse som knappt syns under flickläppen. Utöver att snuset paketerats, blekts och gjorts torrt för att inte rinna har även smaker av alla dess slag tagits fram. Här är några av de mest fantasirika smakerna:

 • Kaffe
 • Whiskey
 • Melon
 • Cocktaildrinkar, som Daiquiri och Cuba Libre
 • Äng

Vad är skillnaden på Lyft och Epok Strong Ice Cool Mint Slim?

Kort och gott är EPOK:s produkter gjorda av tobak medan Lyft/Velo är tobaksfria. EPOK:s påsar är också vita men består av blekt tobak. De finns i samma smaker, styrkor och storlekar som Lyft/Velo. 

Tobak har fått en stämpel som ohälsosam, och det tobaksfria snuset marknadsförs därför som ett bättre alternativ. Om så är fallet i det stora hela är dock oklart. Men Lyft Ice Cool är i alla fall alltså tobaksfri. 

För den som gillar extra stark snus

Tobaksfri snus sägs av många ge en starkare och snabbare effekt än vanlig tobakssnus. I både recensioner och diskussionsforum på Flashback vittnar folk om detta. Det kan än så länge bara spekuleras i orsakerna till den snabba och starka så kallade nikotinkicken. 

Hur hittar man snus till lägre pris?

Priset på Lyft Ice Cool, men också andra smaker och snusmärken, kan skilja sig ganska mycket beroende på om man handlar i butiker som Ica och Pressbyrån eller köper i onlinebutiker. Speciellt om man väljer att köpa i stock (alltså 10-pack) istället för enskilda dosor.

Dospriset kan landa på 32–35 kronor om man köper en stock online. I fysiska butiker kan man räkna med att få betala 45–50 kronor per dosa. 

Extra stark innebär också extra starkt beroendeframkallande

Man kan diskutera hur farligt eller ofarligt tobak är. Man kan diskutera risken att få cancer till följd av bruk. När det gäller nikotinet däremot är det inget snack om saken. Det är ett beroendeframkallande ämne. 

Det innebär också att man får en stark reaktion i början av konsumtionen. Därefter behöver man ofta trappa upp för att få samma kick. Det kanske inte är lika ofräscht att snusa längre. Men det är dyrt att vara beroende. Det kan vara bra att vara medveten om innan man börjar med dessa produkter, tobak eller ej.