boiled

Hur länge håller kokta ägg?

Blogg

Den moderna människan har kommit ganska långt ifrån sådant som var helt naturligt förritiden. Det gäller saker som döden, men också mer vardagliga saker som matens väg från jord till bord och inte minst frågan om hur länge matvaror håller.

En tid var det till och med självklart och helt accepterat att man slängde matvaror när datummärkningen på förpackningen hade passerats. Man funderade inte ens på om maten var dålig eller inte. 

Minska matsvinnet!

Med ropen om att minska matsvinnet så har situationen tack och lov ändrats igen. Matproduktionen har mycket stor klimatpåverkan och allra störst negativ inverkan har den mat som produceras men aldrig äts.

Därför försöker fler och fler producenter att lära konsumenterna att “bäst före” även kan betyda “ofta lika bra efter”. Man vill lära konsumenterna den gamla bortglömda konsten att titta, lukta och smaka på maten innan man bestämmer sig för att slänga den.

Trots detta så är det många som tycker att det är svårt att veta hur länge maten håller. Vad gäller tillagad mat som inte ens har givits ett bäst före-datum så är det ännu fler som famlar i blindo och slänger ut maten redan efter ett par dagar i kylen. De söker förtvivlat svar på frågan “hur länge håller kokta ägg?” utan att själv våga avgöra.

Hur länge håller kokta ägg i kylskåp?

För det första så är det, liksom med nästan all mathantering, en fråga om hygien och temperatur. Om du kokar ägg och skalar dem innan du lägger in dem i kylen så kommer du att överföra bakterier från dina händer till äggen, vilket gör att de håller kortare tid i kylen, omkring 5 dagar. 

Med skalet kvar så kan du däremot räkna med att kokta ägg håller sig ca. 7 dagar i kylen, om de är hårdkokta. Riktigt löskokta ägg har kortare hållbarhetstid, omkring 3-4 dagar.

Hur länge håller kokt ägg i rumstemperatur?

Om du undrar hur länge kokta ägg håller i rumstemperatur, till exempel framme på ett julbord, så är svaret att om de stått framme en eller två timmar så bör du inte spara dem i kylen efter det.

Ett hårdkokt ägg med skalet kvar kan däremot ligga framme i rumstemperatur i flera timmar, eller tas med på en utflykt, och fortfarande vara helt okej att äta. Men det är bäst att äta det då. Att stoppa in ett kokt ägg i kylen efter att det varit i rumstemperatur i flera timmar, och tro att du kan äta det några dagar senare, är inte att rekommendera.