LIBRARY

Carolina Rediviva – Uppsala University Library

Blogg

Byggnaden Carolina Rediviva finns i Uppsala. Här återfinns en del av Uppsala Universitetsbibliotek samt ett museum, en shop och ett café. Carolina Rediviva betyder “den återuppståndna Carolina”, återuppstånden ur den gamla universitetsbyggnaden Academia Carolina vilken revs 1778. År 1817 började återuppbyggnaden och 24 år senare, år 1841, invigdes detta kulturnav. Där finner man en rad intressanta historiska böcker och viktiga manuskript.

Några kulturskatter på Carolina Rediviva

SilverbibelnEvangelieboken Silverbibeln, eller “Codex Argenteus”, är skriven på gotiska, vilket är ett utdött språk. Därför är den en viktig källa för språkforskare. 
Carta MarinaDetta är den första kartan över de nordiska länderna, färdigställd 1539 av Olaus Magnus efter tolv års arbete.
Kartan över Mexico CityKarta över Mexico City, ritad på pergament 1550
ALVINEn digital tjänst för vårt kulturarv. Där finner man uppgifter om enstaka personer och de släkt-, förenings- och institutionsarkiv som används för släktforskning m.m.

Unika samlingar på biblioteket

Förutom handskrifterna finns på Carolina Rediviva en mängd historiska skrifter:

  • Notteckningar av Mozart
  • Förstaupplagan av Isaac Newtons “Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica”
  • Vadstenadiariet som innehåller anteckningar om olika händelser i Vadstenaklostret mellan åren 1336 och 1545
  • Omfattande samlingar rörande bok- och förlagshistoria samt bokhandel
  • Böcker från Copernicus bibliotek
  • Codex Caesareus eller “Kejsarbibeln” från 1050
  • Snorre Sturlassons Edda
  • Den Gustavianska samlingen med brev och manuskript till och från Gustaf III
  • Harry Martinsons arkiv innehållande korrespondens av Nobelpristagaren Harry Martinson
  • Handskriftssamlingen, vilken upptar mer än 4 000 hyllmeter. Där finns autografer och korrespondens från 1500-talet och framåt, samt orientaliska och nordiska handskrifter.

Listan kan göras mycket längre. Man bara längtar efter att göra en djupdykning bland bokhyllorna!

Silverbibeln, kronjuvelen på Carolina Rediviva

Den unika Silverbibeln kallas också “Codex Argenteus”, känd från ett kloster i Werden vid Ruhr på 1500-talet. Den kom till Sverige som krigsbyte från Prag 1648 och donerades till Uppsala Bibliotek 1669. Silverbibeln är skriven till stora delar med silverbläck på tunt pergament av killingskinn och är ett så kallat evangeliarium. 

Den nedtecknades under det tidiga 500-talet i Ravenna, Italien och är skriven på gotiska. Översättningen av texten från grekiska till gotiska gjordes redan på 300-talet av den gotiske biskopen Wulfila. Det var han som konstruerade det gotiska alfabetet. Silverbibeln utgör därför en viktig länk för språkforskare. 

Var Silverbibeln sedan blev av under de 1 000 år som gick mellan dess tillblivelse och när den omtalas i Werden är höljt i dunkel. Kvar finns idag 188 blad av de ursprungliga 336, varav 187 återfinns i Uppsala. Silverbibeln är satt under hög bevakning efter en stöld år 1995. Silverbibeln återfanns och kan nu beskådas på de permanenta utställningarna på Carolina Redivivas museum, tillsammans med 1500-talskartan över Mexico City samt Carta Marina.

Carolina Rediviva renoveras

År 2003–2005 genomgick Carolina Rediviva en renovering för att förbättra ventilationssystemen, eldragningen och den mycket viktiga brandsäkerheten. Byggnaden har en historia bakom sig med en mängd olika om- och tillbyggnader för att få den att fungera för sitt ändamål. 

Den gjordes ursprungligen efter ritningar av Carl Fredrik Sundvall som 1821 blev ersatt av arkitekt Carl Johan Hjelm. Då fanns ingen uppvärmning eller belysning i stora delar av biblioteket på grund av brandrisken. Flera arkitekter har sedan påverkat byggnaden för att den ska vara funktionsenlig: Carl August Kihlberg, Axel Anderberg, Jöran Curman och Peter Celsing. 

Lucia och “Champagnegaloppen” på Dag Hammarskjölds väg

Luciatåget på Carolina Rediviva är en kär tradition som attraherar mängder av besökare. Det inramas vackert av den magnifika A-läsesalen som brukar fyllas till maxgräns: 500 pers. Fler än så får inte vistas därinne. Det som särpräglar Luciatåget här är att man använder sånger ur arkiven på Carolina Rediviva.

Om man beger sig till Dag Hammarskjölds väg i Uppsala på valborgsmässoafton kan man få bevittna hur Universitetets rektor viftar med sin studentmössa. Man kan sedan se hur han sätter den på sitt huvud, varpå alla de studenter som samlats i Carolinabacken gör detsamma. Därpå rusar de ned för backen för att på närmsta nation dricka champagne. 

Detta är den så kallade “Champagnegaloppen”. Den tillkom då man förr hade terminsavslutning i maj och studenterna skulle fira. Förr i tiden hade man sin studentmössa på sig på daglig basis, mösspåtagningen är ett minne från den tiden och har ibland sänts i tv.

Öppettider och besök

Vill man besöka Carolina Rediviva får man söka sig hit på bibliotekets öppettider, vilka är lite olika beroende på om man är student eller ej, samt vilka delar man vill besöka. Sök på “Carolina Rediviva opening hours” eller besök sidan https://libcal.ub.uu.se/hours/ . Där hittar du allt vad du behöver veta!