FUN1

Axels Tivoli – skratta eller skrika? 

Blogg

Skratta eller skrika? Ja, man gör nog både och på ett nöjesfält! Somliga åkattraktioner kan ge en nära döden upplevelse, andra skapar gemenskap eller härlig kill i magen känsla. Doften av popcorn och spunnet socker, ljudet av snurrande chokladhjul, det glada tjoandet när någon vunnit på sin lott – glädjen är stor vare sig det blev en jättenalle eller en liten pyttebjörn i pris. Axels Tivoli har allt detta, men väcker också några frågor.

Axels Tivoli – snabbfakta

Axel AndréassonAxel Andréasson grundade tivolirörelsen 1928
Leif Andréasson1970 – 1995 sköttes verksamheten av Axels son, Leif
Mikael och Tony AndréassonBröderna Mikael och Tony Andreasson har tagit över och driver varsin del av Axels tivoli. Där finns också en Pierre Andréasson, men det är oklart hur organisationen fungerar
Kenny, Kevin och LillanKenny, Kevin och Lillan är barn till Mikael. Ansvarar för varsin avdelning av nöjesfältet, men tydlig info är svår att få fram.

Axels Tivoli – pros and cons

Axels Tivoli är en omfattande verksamhet och har såväl ambulerande som fasta nöjesfält. De brukar synas på många ställen där det ska vara lite extra festligt för barnfamiljer att vistas, till exempel Kiviks Marknad i Skåne, Södertälje Festival, i Piteå på den populära campingplatsen Pite Havsbad, samt under Påskmarknaden på Gåsebäck i Helsingborg. Axels Tivoli fanns också på plats på Spetsamossen i Växjö 2017 under de så kallade Karl-Oskardagarna, och de har återkommit till just Spetsamossen flera gånger. 

Tivolit har deltagit i olika evenemang utomlands, till exempel i Paris där tre stora pariserhjul monterades upp på Champs Élysées under ett stort event. Axels har även tagit sitt tivoli till Hong Kong, Thailand och England. Men en verksamhet som denna innebär självklart även olycksrisker och företaget har varit i blåsväder en del under åren.

Tråkigheter på Axels Tivoli

Ett ambulerande tivoli har förstås långa och tunga transporter till och från de platser där attraktionerna ska monteras upp. Det har varit klagomål på chaufförernas arbetstider där de långa passen inte ansetts som helt trafiksäkra. 

Att tillse att alla attraktioner är säkra ställer stora krav på tivoliarbetarna och den mänskliga faktorn har spelat in vid en rad olyckor på Axels. Rapporter finns om anställdas alkoholkonsumtion, vilket rimmar dåligt med säkerhetstänk. Undermåligt fastspända barn har åkt ur karuseller, någon gång har en karusell visat sig vara strömförande utan att någon förstod hur det kunnat hända, en uppblåsbar rutschkana kollapsade med barn i och en pojke blev nära på strypt av lösa plastband som trasslat in sig i varandra. 

Men det säger sig själv att ett tivoli inte kan fortsätta om det inte är säkert, så ägarna har vidtagit olika åtgärder för att nöjesfältet ska vara tryggt för alla som vistas där. 

Vad kan man hitta på Axels Tivoli?

Axels Tivoli är rena skattkistan för alla som gillar nöjesfält. De hyr ut olika attraktioner för små och stora event och reser dit folk samlas för att ha skoj och monterar där upp sina anläggningar. Verksamheten är tydligen uppdelad på flera olika avdelningar, lättast är att kontakta Axels Tivoli direkt om man vill hyra något. 

De attraktioner som finns är bland annat:  

 • Slänggunga
 • The King
 • Pariserhjul
 • Fun House
 • Radiobilar
 • Freak Out
 • Fantasy Boat
 • Draculas Castle
 • Pariserhjul
 • Flying Elephants
 • Extreme Fly
 • Booster
 • Top Spin
 • Venetian Horse

Dessutom finns olika chokladhjul och lotterier. 

Parkering vid Axels Tivoli? 

Kommer man med bil för att besöka nöjesfältet vill man såklart veta var man kan parkera. Men då är det bäst att söka på själva platsens namn, för söker man på “Axels Tivoli parkering” hamnar man på sidan för “Axel Towers parking” i Köpenhamn, vilket är något helt annat. Axel Towers är en arkitektoniskt intressant byggnad nära Köpenhamns huvudbangård, skapad av Lundgaard & Tranberg Architects och byggnaden har ingen som helst koppling till Axels Tivoli.

Rabattkort på Axels Tivoli?

Vill man hitta rabattkort på Axels Tivoli är egentligen det enda man hittar de nya betalkorten “Axelskortet” som laddas med en summa pengar. Kortet går att använda på alla Axels nöjesfält och om man inte använder hela summan går det fint att spara den till nästa gång man besöker Axels. 

Det är inte helt solklart vad en åktur på en av attraktionerna egentligen kostar. Axels Tivoli visade sig chockhöja priset när de senast besökte Södertäljefestivalen, och företaget har också kritiserats för sitt sätt att sköta Kiviks Marknad där det plötsligt blivit entréavgift och taggtrådsstaket runt den anrika platsen. Och kikar man på företagets rejting visar den sig vara ganska medioker, sorgligt nog.