MODELLL1

Amanda Strand – framgångsrik svensk modell 

Blogg

Bara för att man jobbar som modell betyder det inte att man vill visa hela sin kropp. Amanda Strand nude är en av de tråkigaste sökningarna på nätet, för hur man än ser ut så är det insidan som räknas. Amanda Strands liv, hälsa och karriär är bra mycket mer intressant än hennes utseende. För att inte tala om hennes politiska åsikter och personliga värderingar. 

Snabbfakta om Amanda Strand:

NamnAmanda Strand
Namnsdag28 oktober
Ålder23 år, född 9 maj 1999
ArbeteModell, Youtuber och influencer
Sedd medDante Lindhe, Felicia Aveklew, Ben Mitkus, Omar Rudberg
PojkvänOkänt men hade tidigare en relation med Dante Lindhe
Instagram@amandaastrand
PoddVi måste snacka
BildsökReddit

Amanda Strand var tidigt ute

Om man som Amanda Strand får uppdrag via en modellagentur redan som fjortonåring gäller det att vara stark och ha skinn på näsan. Branschen är fortfarande full av stress och press och inte minst kommentarer om kropp och utseende. Amanda strand blev Youtuber när hon var 19 år men redan fem år tidigare hade hon stått framför kameran och blivit bedömd av andra. För den som vill lära känna henne mer än till utseendet rekommenderas YouTube, eller varför inte podden Vi måste snacka som hon driver ihop med Felicia Aveklew. 

Olika typer av modeller

Amanda Strand har sin låga ålder till trots jobbat länge som modell. Det finns olika vägar att gå inom yrket och här följer en en förklaring till de olika begreppen.. 

  • Fotomodell: Det vanligaste är att man börjar som fotomodell under tonåren. Man bör enligt branschkällor vara minst 13 år gammal och  högst 20 för att få en bra start. De flesta agenturer anlitar inte personer under 16 år, och för alla under 18 år krävs tillstånd från föräldrarna. En fotomodell poserar för bilder eller filmer i en fotostudio eller annan miljö. För att bli fotomodell finns det ofta några strikta regler för bland annat minsta kroppslängd. För kvinnor är det 170 cm och för män 182 cm. 
  • Konstmodell: En konstmodell, eller krokimodell som det också kallas, behöver klara av att hålla sig helt stilla under lång tid medan de blir avmålade eller tecknade. Arbetet är krävande rent fysiskt, men även mentalt. 
  • Fashion-modell: Detta är en modell som jobbar på modevisningar eller i modereportage. Tempot är högt på den så kallade catwalken och det krävs både snabba klädbyten och bestämda rörelsemönster att träna in.
  • People-modell: En people-modell är en modell som jobbar med olika enskilda uppdrag. Reklamjobb är vanligt och det är ofta skiftande lön. För att få uppdrag som people-modell är det bra att ha en snygg och varierad  portfolio som är proffsigt gjord och uppdaterad utifrån modellens ålder. Man kan skapa en portfolio med hjälp av en modellagentur eller en fotograf, men det går även bra att fota själv om man är duktig på det. 

Medvetna val som modell

När det gäller kläder kan det vara bra att som modell ha lite koll på vad det är man marknadsför. Oavsett om det är Nelly eller Ullared finns det mycket att ta ställning till. Kläder med koppling till barnarbete eller miljöförstöring är tråkigt att marknadsföra, men å andra sidan är det inte många som har råd att vara kräsna när det kommer till vilka uppdrag man får. 

En annan Amanda och en annan strand

Kombinationen Amanda och Strand leder inte bara till en framgångsrik svensk modell. I den gamla visan Amanda och Herman får man följa ett ungt pars hemska öde. Den handlar om Herman som  svär trohet till Amanda men sviker henne genom att bli tillsammans med en annan. Herman träffar nämligen Elin och berättar för Amanda att han inte älskar henne längre vid vilket Amanda bryter ihop. Efter ett tag blir Amanda så drastisk i sin kärlekssorg att hon går ner i vattnet och slutligen drunknar. 

Melodin är densamma som för Värnamovisan och den här sången sjungs bland annat av Lina och Alfred i filmen om Emil i Lönneberga. 

Dryckesvisan om Amanda

En annan version av denna låtskatt finns även som snapsvisa. Den är dock, liksom sökningar på nakna kända fotomodeller, både opassande och kvinnoförnedrande och kommer inte att citeras här.